Wij helpen jou
aan een droombaan!

WIJ HELPEN JOU
AAN EEN
DROOMBAAN!

Uitleg teamrollentest

Welke Teamrollen zijn er?

Belbin maakt onderscheid tussen 8 teamrollen:

  • De Bedrijfsman;
  • De Groepswerker;
  • De Brondonderzoeker;
  • De Creatieve Denker;
  • De Voorzitter;
  • De Vormer;
  • De Monitor;
  • De Zorgdrager;
  • De Specialist.

De teamrollentest van People4You wordt GRATIS aangeboden aan kandidaten die zijn uitgenodigd voor een oriëntatiegesprek bij People4You op kantoor. De uitslag van de test krijgt de kandidaat overhandigd tijdens het gesprek.

De teamrollentest van Belbin

Wat maakt een team of een organisatie succesvol? De Engelse onderzoeker Belbin deed onderzoek naar de psychologische wetmatigheden die het teamwerk beïnvloeden. People4You werkt volgens deze wetmatigheden. Door deze wetmatigheden van je collega’s te erkennen en te herkennen, ontstaat er meer begrip voor elkaar en daardoor een betere (team) presentatie. Mensen hebben, volgens Belbin, drie rollen in een organisatie:

Vakinhoudelijk (deskundigheid)
Positioneel (plek in de organisatie)
Teamrol/archetype (persoonlijke kerncompetenties)

De persoonlijke kerncompetenties zijn belangrijk, want daarbij gaat het vooral om hoe mensen zelfstandig functioneren en hoe ze, bij het samenwerken, gebruik maken van de eigen of elkaars sterke kanten. Belbin ontdekte acht typen in de persoonlijkheid, die met elkaar een resultaatgericht team kunnen vormen.
De typen zijn gebaseerd op zes hoofd persoonlijkheidskenmerken:

Nauwgezetheid;
Emotionaliteit;
Creativiteit;
Socialisatie;
Dominantie/extraversie;
Intelligentie/kwaliteit van het denken.

Sommige teamleden hebben een uitzonderlijk profiel en vertegenwoordigen duidelijk één type, terwijl anderen een breed profiel hebben en meerdere typen in één persoon verenigen (dit heeft te maken met de verschillende kanten van een persoonlijkheid). Het meest voorkomende profiel bevat twee á drie teamrollen.
Een team en een organisatie worden succesvol als de leden hun eigen kerncompetenties en die van hun collega’s goed kennen, accepteren en elkaars kracht gaan gebruiken.

Maak nu de teamrollentest!

People4You gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.